5 féle hasi zsír létezik. Mit tudhatunk meg ebből?

Terri-Ann Williams , digitális egészség- és fitneszriporter írása alapján összeállította Dr. Bencz Zoltán

A pocakon lerakódott zsírt meglehetősen nehéz eltüntetni

A hasi tájékon megjelenő zsírt általában az elfogyasztott étel mennyiségével hozzák összefüggésbe, ugyanakkor a szakértők szerint ez nem mindig van így. A súlygyarapodás oka lehet alváshiány, policisztás petefészek szindróma (PCOS) , a pajzsmirigy által okozott súlygyarapodás, a kevés mozgás, vagy annak korlátozottsága, sőt a szedett gyógyszeres kezelés is hozzájárulhat ehhez. Éppen ezért fontos, hogy valamilyen alapbetegség gyanúja esetén beszéljen háziorvosával.

Kiderült ugyanakkor, hogy nem csupán a plusz kilók növelhetik meg a has méretét, hanem sok más tényező is okolható ezért. A továbbiakban bemutatjuk, hogy a hasi zsír milyen okokból alakulhat ki és mit lehet tenni ez ellen.

1. Az anyuka pocak

5 féle hasi zsír létezik. Mit tudhatunk meg ebből? 1. Az anyuka pocak

A testünket a szülés során és utána is sok stressz éri. Bár nem kell rohanni, hogy visszanyerjük a régi formánkat, mégis előfordulhat, hogy a baba születése után kissé kényelmetlenül érezzük magunkat.

Lehet, hogy anyuka-pocak alakul ki Önnél és a hastáj petyhüdtté válik és úgy tűnik, mintha két különálló zsíros lerakódás alakult volna ki a köldök mindkét oldalán. A remegő has és a laza bőr a várandósság természetes következményei, ha viszont még hónapokkal vagy évekkel a szülés után is fennáll a helyzet, akkor előfordulhat, hogy diastasis rectinek nevezett állapota van, amely az egyenes hasizom két oldalának túlzott mértékű eltávolodását jelenti a középvonaltól. Ilyen esetben a két hosszú izom, amely a középen fut le, elválik egymástól a várandósság alatt, majd utána nem záródik össze újra.

Mit tehetünk?

Több táplálkozási szakértő szerint nem szabad közvetlenül a várandósság után diétázni, mert ez veszélyes mind önmagunkra, mind pedig a babára nézve. Gondoljuk meg: kilenc hónapba telik, hogy felnőjön egy baba – értelemszerűen a pocak sem alakulhat vissza egyik napról a másikra. Közvetlenül a szülés után veszélyes lehet a diéta, mivel a szervezetnek energiára van szüksége a szoptatáshoz, és ahhoz is, hogy az éjszaka során felébredő babát el tudjuk látni. A legjobb módszer, ha már egy év telt el a szülés óta, akkor korlátozott, de kiegyensúlyozott étrenddel fogjunk neki a felesleges zsír eltüntetéséhez.

2. Stressz

5 féle hasi zsír létezik. Mit tudhatunk meg ebből? 2. Stressz

Az életünkben egyre több a stressz, amely erős hatást gyakorol többek között a bélrendszerünkre is. A stressz hatására megemelkedik a stresszhormon, a kortizol szintje, amely hozzájárul a zsír raktározásához, elsősorban a hasi zsír felszaporodásához, amelytől nehéz megszabadulni. A stressz a zsírok égetésének csökkenéséhez is vezethet, ami azt jelenti, hogy nem kell feltétlenül több ételt fogyasztanunk az elhízáshoz.

Mit tehetünk?

Több módszer is létezik a stressz csökkentésére, beleértve a légzőgyakorlatokat, a sétát is a pihenést is. A gyógynövény alapú étrendkiegészítők is segíthetik a kortizolszint csökkentését. Ha azonban gyógyszert szed, mindig konzultáljon orvosával, mielőtt ilyen kiegészítőket szedne. A dió nassolása, mivel tele van magnéziummal, úgy tűnik segít alacsonyan tartani a kortizolszintet. A brokkolit is nagyszerűen hozzáadhatjuk az étrendünkhöz, mivel magas a folsav tartalma, amely szintén segít a stressz csökkentésében.

Összhangban Veled!

3. Puffadás

5 féle hasi zsír létezik. Mit tudhatunk meg ebből? 3. Puffadás

A puffadás az emberek többségénél valamilyen gyakorisággal előfordul - ez a nyomással és megnövekedett haskörfogattal járó jelenség sok kellemetlenség és fájdalom okozója. Számos dolog okozhat puffadást, beleértve az irritábilis bél szindrómát, a cöliákiát (gluténérzékenység) , a gyulladásos bélbetegségeket és természetesen a táplálkozásból fakadó gázképződést is.

Mit tehetünk?

A puffadás leküzdésének módjai egy hét alatt

Natalie Lamb táplálkozási terapeuta, a Bio-Kult termékek gyártójának munkatársa kidolgozott egy hétnapos tervet a puffadás kezelésére. Íme a hét lépés:

  1. Kezdjen el többféle baktériumtörzset tartalmazó készítményt szedni.

  2. Használjon almaecetet minden étkezés előtt az emésztése támogatására.

  3. Csökkentse a cukrok és a finomított szénhidrátok fogyasztását.

  4. Egyen több növényi rostot.

  5. Egyen házi csontlevest, vagy a csontot főzze bele levesekbe és pörköltekbe.

  6. Hagyja a hüvelyeseket egy éjszakán át jól ázni, ami megkönnyíti az emésztésüket.

  7. Pihenjen többet. A stresszről ismert, hogy csökkenti a jótékony baktériumok szintjét.

Ritka esetekben a puffadás valami komolyabb betegség jele is lehet, ezért, ha ez tartósan fennáll, fontos, hogy beszéljen a háziorvosával.

4. A szükségletet meghaladó táplálkozás

5 féle hasi zsír létezik. Mit tudhatunk meg ebből? 4. A szükségletet meghaladó táplálkozás

Ebbe a körbe tartozik a sok alkohol és a gyorsételek fogyasztása. A sör több évig tartó rendszeres fogyasztása a has olyan átalakulását idézi elő, ami leginkább hordóra hasonlít. Az erjesztett italokból történő fogyasztás, melyek energiatartalma korsónként 180-500 kalóriát tartalmaz, különösen veszélyes ebből a szempontból.
Ugyancsak ide tartozik a túl sok só és feldolgozott élelmiszer, melyek felboríthatják a jó és a kártékony baktériumok kényes egyensúlyát a bélben, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

Mit tehetünk?

A hét minden napján akár egy kicsivel is kevesebb alkohol fogyasztása jótékony hatással lehet az egészségre, segít csökkenteni a kalóriákat és hozzájárul a fogyáshoz.
Természetesen az általában érvényes javaslatok, mint az életmódbeli változtatások (több testmozgás, a kalóriabevitel és a zsíros ételek fogyasztásának csökkentése) segítenek megváltoztatni a makacs sörhasat.

5. Túlsúly

5 féle hasi zsír létezik. Mit tudhatunk meg ebből? 5. Túlsúly

Bár nem ez az egyetlen ok, a súlygyarapodás természetesen az egyik olyan tényező, amely okolható lehet a has méretének növekedéséért. Pontosan ezért fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.
A hasi zsír – más néven zsigeri zsír – az egyik legveszélyesebb a szervezet számára, és összefüggésben áll a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatával. Tehát nem csak arról van szó, hogy milyen jól néz ki rajtunk a ruha, hanem arról is, ha a hastájról sikerül leadnunk néhány kilót, valóban tovább élhetünk.

Mit tehetünk?

Az aktivitási szintünk növelése a fő módszere a fogyásnak. Nem kell feltétlenül órákat tölteni az edzőteremben, ám legalább napi 15 percet aktívan kell tölteni, ami lassan változást fog eredményezni. Ezen túlmenően az elfogyasztott kalóriák csökkentése kulcsfontosságú a fogyás eléréséhez.
Válasszon tehát laktatóbb, rostban és fehérjékben gazdag ételeket – mindkettőtől hosszabb ideig érzi majd teltebbnek magát. A teljes kiőrlésű gabonáknak különösen megvan az az előnye, hogy megakadályozzák a zsír raktározását, mivel csökkentik az inzulin és a kortizol szintjét a szervezetben. Emellett kiváló alacsony zsírtartalmú, lassan felszabaduló energiaforrást jelentenek, amely egész nap lendületben tart.



Felhasznált irodalom: Terri-Ann Williams Digital Health & Fitness Reporter. There are 5 types of belly fat and here’s what they say about you. 24 Mar 2022.

Bio-Kult termékek

Bio-Kult Neura (60 db kapszula)

Bio-Kult Neura

(60 db kapszula)
Bio-Kult Advanced (30 db kapszula)

Bio-Kult Advanced

(30 db kapszula)
Bio-Kult Advanced (60 db kapszula)

Bio-Kult Advanced

(60 db kapszula)
Bio-Kult Advanced (120 db kapszula)

Bio-Kult Advanced

(120 db kapszula)

Örülünk, hogy érdekelnek a tartalmaink!

Ha szeretnél mindig elsőként értesülni a friss cikkekről, akciókról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!