A hasznos baktériumokról
Az élőflóra olyan hasznos baktériumok összessége, amelyek segítik a gazdaszervezet működését. Az emberi bőr, a száj- és orrüreg, a hüvely és az emésztőrendszer baktériumok milliárdjait tartalmazza. A legtöbb segítő baktérium a bélrendszerben él. Itt javítják az emésztés hatékonyságát, megelőzik az emésztési zavarok kialakulását, stimulálják a szervezet védekező rendszerét, de talán a legfontosabb, hogy gátolják a kórokozók elszaporodását. Ezek a baktériumok természettől fogva jelen vannak mindannyiunk bélcsatornájában.
Az élőflóra definíciója
Emésztőrendszerünk baktériumok milliárdjait tartalmazza. A baktériumok egy része betegségeket okozhat, más részük hasznos a gazdaszervezet számára, mivel létfontosságú szerepet játszanak a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, az emésztésben és az immunrendszer hatékony működésében. Ezeket a hasznos baktériumokat nevezzük probiotikus baktériumoknak.
Hasznos baktériumok kontra kórokozók
A patogén baktériumok (például az Escherichia coli, a Salmonella, a Listeria, a Campylobacter és a Clostridia törzsek) számos betegség okozói lehetnek, anyagcsere-termékeik mérgezőek, hasmenést, hányást, gyulladás, lázat okozhatnak. A hasznos baktériumok egyik legfontosabb funkciója a potenciálisan patogén baktériumok megtelepedésének és növekedésének korlátozása.
A hasznos baktériumok és a kórokozók ugyanazt a tápanyagot hasznosítják és versengenek érte. A bélfalon található kötődési helyekért szintén kiélezett verseny folyik, amelyik baktérium nem tud megtapadni, nem képes tartósan elszaporodni sem a belekben. Minél több a hasznos mikroorganizmus a bélcsatornában, annál kevesebb táplálék és kötődési hely jut a kórokozóknak. A patogének esélyeit tovább rontja a hasznos baktériumok speciális anyagcseréje is (tejsav, ecetsav, hidrogén-peroxid keletkezik, csökken a pH). A meggyengült, nem kötődő baktériumokat aztán a béltartalom mozgásával ürül ki a bélcsatornából.
Olyan enzimeket állítanak elő, amelyek lebontják a szénhidrátokat (a keményítőt és az összetett cukormolekulákat), valamint a zsírokat, elősegítve felszívódásukat. Az ember számára emészthetetlen anyagokat (például oligoszacharidokat) is hasznosítanak, megkönnyítik a fémionok (kalcium, vas, magnézium) felszívódását és emellett vízben oldódó vitaminokkal (B, K) látják el a gazdaszervezetet.