Migrén: jó ha tudja, bélrendszeri panaszok is társulhatnak hozzá

Friss kutatási eredmények a migrén és a bélflóra kapcsolatáról.

Migrén: jó ha tudja, bélrendszeri panaszok is társulhatnak hozzá

Mi lenne, ha más megközelítésben, a bélrendszer állapotát megvizsgálva próbálnánk kezelni a migrént?Ma már humán vizsgálatok is alátámasztják, hogy a megfelelő állapotban lévő bélflóra kedvezően hathat a migrénes betegek állapotára.

Aki migrénes, annak gyakran vannak bélrendszeri problémái is. A lakosság körülbelül 10-20 százalékát kínozza migrén, elsősorban a nőket, akiknél a migrénes fejfájás háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. Ráadásul megfigyelték, hogy a migrénes egyéneknél bizonyos gyomor- és bélrendszeri betegségek nagyobb gyakorisággal fordulnak elő, mint a nem migrénes társaiknál.

Aki migrénes, annál az átlagosnál gyakoribb

- az irritábilis bél szindróma (IBS);

- a lisztérzékenység (cöliákia) előfordulása;

- illetve a migrénesek gyomrából gyakrabban mutatható ki a fokozott gyomorsavtermeléssel kapcsolatba hozható Helicobacter pylori baktérium (1).

Kétirányú kapcsolat áll fenn a bél(flóra) és az agy között. Úgy tűnik, hogy a migrénesek „baja” bélrendszeri panaszokkal társul, azaz van valamiféle kapcsolat az idegrendszeri panasz (a kínzó migrénes fejfájás) és az előbb említett gyomor- és bélrendszeri megbetegedések között.

Összhangban Veled!

Elsőre furcsának tűnik, hogy egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek, jelen esetben az agy és a bél egymással ilyen szoros kapcsolatban állnának. A legújabb tudományos ismeretek fényében azonban ez már nem meglepő, ugyanis a „bél-agy tengely” megléte és működése az emberi szervezetben mára már elfogadott tény. A „bél-agy tengely” részeként a bél és az agy egymással szoros kapcsolatban állnak; idegi, immunrendszeri és hormonális összeköttetéseken át. Ennek a kétirányú kapcsolatnak a részeként az egészséges, kiegyensúlyozott bélműködés és bélflóra hozzájárulhat az agyi, idegrendszeri működés normalizálásához, és közvetetten számos idegrendszeri panasz, így például a migrén orvoslásához is (1,2).

Humán vizsgálatok eredményei utalnak arra, hogy a bélflóra gondosan válogatott, sokféle, élő baktériumtörzsekkel való támogatása, a „bél-agy tengely” működésének köszönhetően előnyös hatással lehet a migrénes panaszokra.

Források:

(1) Arzani M. et al. Gut-brain Axis and migraine headache: a comprehensive review. J. Headache Pain 2020;21:15.

(2) The Gut-Brain Connection: How it Works and The Role of Nutrition (healthline.com)


Forrás: EGÉSZSÉGKALAUZ
Eredeti cikk megtekintése

Bio-Kult termékek

Bio-Kult Neura (60 db kapszula)

Bio-Kult Neura

(60 db kapszula)
Bio-Kult Advanced (30 db kapszula)

Bio-Kult Advanced

(30 db kapszula)
Bio-Kult Advanced (60 db kapszula)

Bio-Kult Advanced

(60 db kapszula)
Bio-Kult Advanced (120 db kapszula)

Bio-Kult Advanced

(120 db kapszula)

Örülünk, hogy érdekelnek a tartalmaink!

Ha szeretnél mindig elsőként értesülni a friss cikkekről, akciókról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!